Naslovnica Mostar Otvoreno Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih

Otvoreno Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih

427
foto: Fena

Mostar — Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih pri projektu “Your Job” službeno je otvoreno u srijedu u Centru za djecu, mlade i porodicu SPES u Mostaru s ciljem pružanja podrške mladima pri zapošljavanju kroz pristup profesionalnoj orijentaciji, prvom radnom iskustvu te mogućnosti za pokretanje vlastitog poduzeća.

Voditelj projekta za zapošljavanje mladih u BiH Miroslav Valenta kazao je kako je cilj navedenog projekta kroz naredne tri godine omogućiti mladima bolje uključenje u tržište rada.

“Kroz ovaj projekat planirano je nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je i otvaranje savjetovališta u Mostaru i Banjoj Luci u kojima će savjetnici za zapošljavanje mladima nuditi različite mogućnosti za unaprjeđenje njihovih kompetencija, znanja i iskustva kako bi bili konkurentniji na tržištu rada”, kazao je Valenta.

Dodao je također kako je jedan od uzroka problema uključivanja mladih na tržište rada manjak njihovog iskustva.

“Projekat Your Job je zasnovan na istraživanju koje je pokazalo kako se mladi ne mogu uključiti na tržište rada zato što nemaju iskustva i zbog toga ćemo za 20 pripravnika omogućiti pripravnički radnički staž. Mladima također nedostaje kompetencije zato što nemaju znanja, a iz tog razloga smo odlučili napraviti program za jačanje njihovih kapaciteta”, ustvrdio je Valenta, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Istakao je isto tako da mladi imaju različite poduzetničke ideje, ali nemaju mogućnosti kako da te ideje finansiraju i razviju.

“Iz tog razloga ćemo u narednih godinu dana za 30 mladih u BiH omogućiti učešće na jednom kampu za razvijanje poduzetničkih ideja kako bi napravili svoj biznis plan, a nakon toga ćemo minimalno njih šest finansirati”, ističe Valenta.

Cilj je da se ovaj projekt provodi u Mostaru i Banjoj Luci, a ako bude sreće, kako kaže Valenta, plan je proširiti se dodatno, a po njegovim riječima najvjerovatnija opcija za to je Grad Čapljina.

Projekat “Your Job” u BiH finansira Austrijska razvojna agencija ADA i Caritas Austrije, a provodi ga Caritas BiH s Caritasom biskupije Banje Luke i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje Mrkan.

ADA i Caritas Austrije investirat će 725.158,86 maraka za realiziranje navedenog projekta u Bosni i Hercegovini, a osim u BiH, “Your Job” se provodi još i u Albaniji, Kosovu i Srbiji.

(StarMo)