Naslovnica Region “Otvoreni Balkan”: U fokusu rat u Ukrajini

“Otvoreni Balkan”: U fokusu rat u Ukrajini

115
foto: RSE/Vlada.mk

Ohrid — Rat u Ukrajini u fokusu je ovogodišnjeg samita “Otvorenog Balkana” koji se održava u Sjevernoj Makedoniji. Lideri država Zapadnog Balkana naglasili su, tokom uvodnog obraćanja, 8. juna u Ohridu, važnost ove inicijative u vrijeme krize zbog rata u Ukrajini.

Uz države članice, Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, prvi put u funkciji posmatrača, samitu prisustvuju i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, javlja Radio Slobodna Evropa.

U Ohridu, gdje se održava samit, su premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Crnogorski premijer je poručio da, iako njegova država nije članica “Otvorenog Balkana”, podržava svaki projekat koji vodi ka progresu. Tegeltija je naveo da se nada da će BiH ubrzo postati članica “Otvorenog Balkana”.

Podršku ovoj inicijativi, čiji je cilj regionalno povezivanje ljudi, roba i usluga dao je i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar koji se učesnicima obratio putem video-linka.

Osnivači “Otvorenog Balkana”, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, osmislili su ovaj koncept 2019. godine sa ciljem, kako je navedeno, stvaranja područja slobodnog kretanja ljudi, robe i usluga na Zapadnom Balkanu.

(StarMo)