Naslovnica BiH Otvorena Upravna zgrada Rijaseta IZ BiH: Koštala 15 miliona KM

Otvorena Upravna zgrada Rijaseta IZ BiH: Koštala 15 miliona KM

162
foto: Klix.ba

Sarajevo — U sarajevskom naselju Kovači u subotu je nakon 13 godina završena izgradnja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Projekat je, prema podacima Islamske zajednice, koštao oko 15 miliona KM, javlja portal Klix.ba.

Brojne zvanice iz vjerskog, političkog i društvenog života danas su prisustvovale svečanoj ceremoniji otvorenja zgrade Rijaseta IZ čija je izgradnja počela davne 2009. godine, ali su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi su osam godina bili stopirani.

Naime, potencijalno najveći donator bio je predsjednik Libije Muammar Gaddafi koji je trebao osigurati blizu pet miliona eura. Čak je 2010. godine jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice nosi ime “Vakuf Moamer Gadafi”, ali nakon njegovog ubistva svi radovi su obustavljeni, a novac nikada nije uplaćen

Godinama je ovaj objekat predstavljao ruglo u starogradskom naselju Kovači, a mještani su prostor koristili kao parking dok su betonske zidine bile išarane raznim natpisima.

Prije četiri godine Rijaset je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića donio odluku o nastavku realizacije projekta izgradnje upravne zgrade nakon što je Generalna direkcija Vakufa Republike Turske osigurala oko 10 miliona KM za nastavak i završetak radova čime je postala najveći donator.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)