Naslovnica Mostar Otvorena televizija Sveučilišta u Mostaru

Otvorena televizija Sveučilišta u Mostaru

338

Mostar — U okviru 43. godišnjice Sveučilišta u Mostaru (SUM) svečano je otvorena sveučilišna televizija – SUM TV, savremeno edukacijsko i produkcijsko akademsko središte temeljeno na internet platformi.

Projekat je inicijalno zamišljen kao prostor edukacije studenata, ali je SUM TV imao značaj u odgovoru na pandemiju koronavirusa, tako što su osnovnim i srednjim školama pomogli u produkciji sadržaja, saopćeno je s mostarskog sveučilišta.

Presijecanjem trake televiziju su otvorili rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

– Jedan od važnijih točkića u borbi protiv pandemije, pored zdravstva, bio je SUM TV, koji je svim učenicima omogućio nesmetano praćenje online nastave – kazao je Kordić i dodao da se na taj način kod roditelja i djece prebrodila psihička komponenta covid bolesti, prenose mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

Pritom je važnim istakao da se proces obrazovanja, kao jedan od najvažnijih obrazovnih procesa, ne zaustavi za vrijeme pandemije.

– Pandemija će proći, ali obrazovanje ostaje. Zbog toga veliko hvala i čestitam – poručio je Kordić.

Na ceremoniji se obratio i predsjednik kantonalne vlade Nevenko Herceg, koji je kazao da je ponosan što je Sveučilište dobilo svoju televiziju.

– Niti jedno sveučilište u regiji nema ovakve uslove za praktični dio nastave, i to je jedan veliki iskorak. Naš kanton je na neki način učestvovao u pokretanju, ali ovakvim projektima svi moramo dati doprinos – dodao je Herceg.

Rektor Tomić kazao je kako je motiv za osnivanje sveučilšne televizije bio produkcija profesionalnih predavanja nastavnika.

– Želimo jednoga dana u našem sveučilišnom internom sistemu SUMARUM objavljivati predavanja svih profesora za one studente koji nisu mogli prisustvovati nastavi – naveo je Tomić.

Također je kazao kako se planiraju snimati i producirati emisije o životu Sveučilišta u Mostaru, ali i emisije o kulturi, nauci, akademizmima te kako je jedan od ciljeva da SUM TV s vremenom postane i trening centar nastavnicima i javnim osobama za bolje javne nastupe, govorne vještine i slično.

– Imali smo važnu ulogu, očuvati obrazovni sistem. To je ujedno i jedna od sveučilišnih misija – kazao je voditelj SUM TV-a Franjo Takač.

Takač je naglasio kako će biti uspostavljen “SUM TV sistem video razmjene” kroz koji će svim medijima biti ponuđeni snimci događaja organiziranih na Sveučilištu u Mostaru u neobrađenoj i obrađenoj novinarskoj televizijskoj formi i to potpuno besplatno.

– Sadržaj emitiramo na internetu i to je naša prednost, jer se čitav svijet okreće modernim tehnologijama. U tom smislu smo i pioniri, jer smo jedini u regiji koji će napraviti trasu za druge univerzitete da osnuju svoje televizije – kazao je Takač.

Sveučilišna televizija će u saradnji s Večernjim listom BiH i drugim zainteresiranim medijskim kućama realizirati online nastavu i praksu studentima Sveučilišta u Mostaru.

U tu svrhu pripremljen je poseban studijski prostor. Također će bit otvorena za sve druge studente Sveučilišta u Mostaru, kao i srednjoškolce u specijaliziranim radionicama, saopćio je Medijski i istraživački centar SUM-a.

(StarMo)