Naslovnica Mostar Otvorena prva staza na Vihovićima

Otvorena prva staza na Vihovićima

234
foto: FTV

Mostar — Otvorena je prva staza mostarskih rudara na lokalitetu kopa Vihovići. Inicijator za pokretanje projekta je novoosnovana Ekološka udruga Eko kop.

U narednom periodu organizacija će zatražiti od vijećnika Gradskog vijeća Mostara urbanističku zaštitu prostora kako ne bi došlo do gradnje stambenih objekata. Cilj je da ovaj lokalitet postane sportsko-rekreacioni centar na otvorenom.

Devastirani prostor rudarskog kopa Vihovići danas je poprimio novi izgled. Prva sadnica širokolisne lipe spuštena je u zemlju.

Na stazi dužine 400 metara naći će se 100 lipa koje je odabrala struka.

„Sadnice su dobrim dijelom podržali i sami građani. Proveli smo akciju kupovine sadnica, a Grad nas je podržao u kopanju samih rupa“, kazao je predsjednik Ekološke udruge Eko kop Mostar Vjekoslav Novak, prenosi federalna.ba.

Prvobitno su komunalne službe odradile svoj dio posla. Naime, nesavjesni građani do sada su na ovom prostoru odlagali otpad, te je bilo potrebno sanirati i ukloniti nelegalnu deponiju.

„Mještani koji gravitiraju površinskom kopu, uz podršku desetak ekoloških udruženja, kao i biciklisti, trkači, planinari, ribari – jer blizu je jezero Planinica – svi su nam dali podršku da krenemo prema Gradu da se urbanistički ovaj prostor zaštiti. Ako nema regulacijskog plana, onda znate da ovdje može neko praviti zgrade. To neće uspjeti. Zašto? Zato što mještani ovoga područja neće dozvoliti nastavak devastacije“, poručio je Branislav Stojkić, glasnogovornik Ekološke udruge Eko kop Mostar.

Fond za zaštitu okoliša HNK osigurao je finansijska sredstva kako bi se revitalizirala staza koja bi u budućnosti mogla postati atraktivna lokacija za zaljubljenike u sport i rekreaciju.

(StarMo)