Naslovnica Mostar Otvorena manifestacija Opet City Mostar

Otvorena manifestacija Opet City Mostar

131
foto: federalna.ba

Sarajevo — U srijedu uveče je otvorena kulturno-zabavna manifestacija Open City Mostar, koja će ponuditi 16 dana muzičkog, kulturnog i edukativnog programa, besplatnog za sve posjetioce. Inicijator ideje o pokretanju festivala je Delegacija EU-a u našoj zemlji i Grad Mostar, a realizator projekta je mostarska Rock škola, uz partnerstvo s gotovo svim gradskim institucijama kulture.

U Rock školi Mostar ovih dana je radno – čast da svojim nastupom otvore ovogodišnje izdanje festivala Open City Mostar pripala je članovima akademskog odjela Rock škole.

Pokazuju polaznici Rok škole da su mladi pokretačka snaga svakog društva i da jezikom umjetnosti doprinose kulturnom povezivanju, posebno u Mostaru, koji nerijetko nosi breme grada u kojem su podjele i neslaganja često vidljivije od pozitivnih priča kojih ima, ali često ostaju u drugom planu.

„Naravno da imamo probleme, političke probleme, ali isto tako imamo neke, možda su sada, mikrosvjetove – postoje mladi ljudi koji funkcionišu potpuno normalno“, kaže Orhan Maslo, projektni menadžer Rock škole.

Open City Mostar ih okuplja, prepoznajući vrijednosti onih koji rade na oživljavanju kulture i promociji zajedničkog djelovanja u svim poljima umjetnosti.

„Volio bih da je i publika opuštenija u smislu ekonomskih mogućnosti. Upravo je Open City jedna ideja koja već drugu godinu izlazi na trgove – ovo nisu događaji koje je negdje neko uradio pa se trebaš pobrinuti oko karte , rezervacije , ulaza… nego je otvoreno potpuno i to je kada kultura dolazi građanima na noge“, dodaje Maslo.

To je i bila misao vodilja nosilaca ovog projekta, EU u našoj zemlji i Grada Mostara – vrhunske muzičke i druge umjetničke sadržaje prenijeti na ulice i trgove, učiniti ih dostupnim svim građanima pa i turistima. Svi sadržaji Open City Mostar su besplatni, a pod okriljem ove manifestacije održavaju se i publici već dobro poznati festivali Mostar Summer Fest i Rock & Blues festival.

„Ovo je druga godina da imamo saradnju s Open Cityjem. Rock & Blues festival traje već 20 godina i to je Open City prepoznao, odnosno EU, tako da imamo odličnu saradnju – ja se nadam da će se to i nastaviti“, ističe Mili Tiro, direktor Rock & Blues festivala.

Neće nedostajati ni sadržaja za najmlađe, također na otvorenom u centralnom gradskom parku.

Dino Gluhović učesnik je programa za djecu na ovogodišnjem Open Cityju: „Publika će imati priliku da vidi dramske, likovne i muzički program. Jako je lijepo vidjeti da Mostar ima sve više kulturnih događaja i festivala i na taj način ovaj grad činimo bogatim“.

Maslo na kraju dodaje kako Mostar ovu godinu ima skoro pa savršeno ljeto: „Ovo definitivno pomaže na izgradnji imidža da se negdje ta sintagma ‘Mostar grad slučaj’ zauvijek izbriše“.

Stoga ovaj festival ima integracijsku notu dajući na važnosti kulturi i umjetnosti koje čine identitet jednog grada, jer je kultura spajanje različitih uticaja, a umjetnici su najveća snaga ove zemlje, prenosi federalna.ba.

(StarMo)