Naslovnica Mostar Otvorena izložba radova Virgilija Nevjestića

Otvorena izložba radova Virgilija Nevjestića

512

Mostar — Hommage Virgiliju Nevjestiću, izložba na kojoj je predstavljen dio ostavštine jednog od najistaknutijih grafičara 20. stoljeća, otvorena je u četvrtak naveče u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

“Izložba sadrži šezdeset radova, rađenih kombiniranim tehnikama. Ovdje je izložen probrani dio opusa, tu imamo priliku vidjeti grafike, radove iz kombiniranih tehnika te keramiku kojom se autor bavio” – kazao je akademski kipar Dalibor Nikolić.

Virgilije Nevjestić bio je grafičar, slikar i pjesnik, a rođen je 1935. godine u Tomislavgradu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1963.godine. U Parizu je živio i stvarao. Prvu samostalnu izložbu imao je u pariškoj galeriji La Hune 1972. godine, nakon koje je proglašen najboljim grafičarom Pariza, iste godine nastala je velika grafička mapa Journaldu Vagabond.

Predavao je na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. Vodio je posebnu ljetnu školu restauracije fresaka u Saint-Savin sur Gartempe.

Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu. Cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu, a 2011. godine Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvorila je Galeriju Virgilija Nevjestića sa stalnim izložbenim postavom koji predstavlja hommage tom velikom umjetniku.

(StarMo)