Naslovnica Mostar Otvorena izložba o sponi nauke i umjetnosti

Otvorena izložba o sponi nauke i umjetnosti

213
foto: Fena

Mostar — Izložba “Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina” na kojoj je predstavljeno 18 naučnih i umjetničkih plakata koji govore o sponi fizike i digitalne umjetnosti, otvorena je u ponedjeljak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Riječ je o dodatnoj aktivnosti istoimenog projekta kojeg organiziraju Evropski centar za nuklearno istraživanje (CERN), Austrijski kulturni forum Sarajevo, “DAAD-Connect2020” i “ORIGIN” u saradnji sa međunarodnim i lokalnim naučnicima i umjetnicima u svrhu promoviranja interdisciplinarnog dijaloga nauke i umjetnosti u šest gradova u BiH, i to u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Gradačcu i Mostaru.

U projekat su aktivno uključeni i učenici mostarske Gimnazije fra Grge Martića uz stručno vodstvo profesorice fizike Antonije Topić, uz naučnu podršku Jadranka Batiste i umjetničku saradnju s Vesnom Sušac.

Šef studija fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru Jadranko Batista kazao je kako je ova postavka značajna za nauku i umjetnost u Bosni i Hercegovini.

– S obzirom da su i nauka i umjetnost u našoj državi zapostavljeni, mogli bismo reći da je ova izložba jako bitna jer mi upravo na ovaj način vršimo promociju i nauke i umjetnosti, a zapravo govorimo i o toj sponi između navedenog. Kao što već znamo, u historiji je umjetnost uvijek pratila najnovija naučna otkrića i na taj način stvarala nove pravce – istakao je Batista, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodao je kako je tema projekta prošlost, sadašnjost i budućnost svemira.

– Navedeni posteri kombinacija su umjetničkih djela i onih slika koje su dobivene pri istraživanju svemira, a ovdje je izloženo 18 postera i osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru – kazao je Batista.

Magistrica umjetnosti i docent na Sveučilištu u Mostaru Vesna Sušac istakla je važnost interdisciplinarnog dijaloga fizike i umjetnosti.

– Na ovoj izložbi prikazano je samo osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića, s tim da se oni ne izražavaju samo likovnim jezikom, nego koriste i druge umjetnosti poput plesa, drame i slično. Isto tako moram spomenuti kako će oni u srijedu, 10. marta, svoje vršnjake inspirirati interaktivnom radionicom kroz koju će predstaviti ovaj projekat, odnosno svoj način aktivizma u projektu – kazala je Sušac.

(StarMo)