Naslovnica Sport Otvorena izložba o “Letećem Mostarcu”

Otvorena izložba o “Letećem Mostarcu”

170

Mostar — Povodom jubileja Fudbalskog kluba Velež, stotog rođendana, u petak je u Mostaru otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom ”Enver Marić – Veležova vedeta svjetske reputacije”, autora Zlatka Serdarevića.

Na izložbi su prezentirani plakati, fotografije, katalozi i ostali materijali dokumentarnog karaktera, a kako je autor najavio, to je ustvari prva iz serijala izložbi koje će tokom narednih godinu dana priređivati povodom Veležovog jubileja.

“Izložba je u čast jubileja i uspješnog rada i djelovanja kluba koji je simbol Mostara, ali ujedno i dio proslave velikog uspjeha – plasmana FK Velež u Konferencijsku ligu. Riječ je o novinskim člancima i fotografijama koje prikupljam još od 70-ih godina prošlog vijeka. U to vrijeme sam studirao u Beogradu i s nestrpljenjem čekao dolazak novina u trafike. Danas posjedujem bogatu građu, mnogo materijala, a ovo što je izloženo danas samo je mali dio“, rekao je autor izložbe Zlatko Serdarević, prenosi portal Federalne televizije, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Serdarević je bio autor izložbe posvećene Enveru Mariću i u vrijeme kada je “Leteći Mostarac“ bio na liječenju u Berlinu, što je kako kaže, tada posebno obradovalo velikog golmana i trenera.

“I danas je počašćen i drago mu je. On je velika ličnost u sportskom i ljudskom smislu i smatram da nije valorizovan u rodnom gradu onoliko koliko je zaslužio“, dodao je Serdarević.

Enver Marić je u kratkom razgovoru potvrdio da je od nedavno njegova jedina adresa ona u Mostaru, te da nema nemjeru odlaziti u Berlin, osim kratkih posjeta zbog određenih administrativnih radnji. Ponosan je na svoju karijeru, ovjekovječenu na otvorenoj izložbi.

“Svake fotografije i svakog detalja se i danas sjećam. Brzo je prošlo i mnogo je vremena prošlo. Ja sam u Veležu počeo 1968. godine, a danas se lijepo prisjetiti se svega toga. Mnogo je značajnih i dragih momenata, mnogo je i dragih utakmica i teško je neku izdvajati. Za mene je obična intervencija koju uradi golman bila važna. To je pet, šest radnji, za sve to naravno potrebna je koncentracija i pravovremenost“, rekao je Marić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)