Naslovnica Mostar Otvorena izložba “Mir sa ženskim licem”

Otvorena izložba “Mir sa ženskim licem”

200
foto: FTV, Sanel Kajan

Mostar — U Mostaru je u prostorijama OKC Abrašević otvorena izložba „Mir sa ženskim licem“. Riječ je o procesu suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini kroz perspektivu žena i njihovih priča o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova države koje su se, svaka na svoj način, nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i bitke za svoja i prava drugih, prenosi federalna.ba.

Imajući u vidu da kolektivno sjećanje u Bosni i Hercegovini ostavlja mali prostor za ženska iskustva, jedan od ciljeva izložbe bio je i da se dokumentuje mali dio historije koja će tako ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

„Ova izložba je ‘opasna’ izložba za Bosnu i Hercegovinu u smislu da ruši mnoge predrasude koje su danas zabetonirane. Izložba je o 20 žena koje nisu željele rat, koje nisu počele rat – ali na koje je rat ostavio velike posljedice. Priča je ovo o 20 bolnih sudbina žena, onih koje su ipak uspjele pobijediti rat, odnosno sistem koji ih je gurnuo u rat i stradanja. Ovo je izložba o ljudskosti, o tome da su ostale ljudi. I da, koliko god to izgledalo pesimistički, ima smisla boriti se i da ima smisla prkositi dominantnoj ideologiji i da zaista vrijedi boriti se za svoju budućnost“, rekao je Federalnoj TV Srđan Puhalo, recenzent izložbe.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)