Naslovnica Život Otvorena izložba iz legata Neimarević

Otvorena izložba iz legata Neimarević

440

Mostar — “Zadužbina Neimarević” naziv je izložbe koja je u srijedu naveče otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, u okviru Šantićevih večeri poezije, a na kojoj su predstavljena izabrana likovna djela iz legata Save i Ksenije Neimarević.

Izložbu je otvorila konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč, koja je zahvalila organizatorima što su predstavili ovu vrijednu kolekciju te naglasila kako je zadovoljstvo imati priliku na jednom mjestu uživati u djelima velikih slikara.

“Ova izložba omogućila je da se večeras u Mostaru oživi Šantićev duh i da se čuvaju vrijednosti za koje se i on zalagao” – kazala je Bakoč.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača Dalibor Nikolić naglasio je kako je izloženo dvadesetak djela, a da je odabir napravljen po principu kvalitete, onoga što je relevantno iz kolekcije Neimarević i onoga što su smatrali da bi publika u Mostaru trebala vidjeti.

“Dio je to povijesti i umjetnosti našeg grada, jednog razdoblja koje, po mom mišljenju, nije dovoljno predstavljeno. Zaista se imamo čime podičiti i ova izložba upravo o tome i govori” – ocijenio je Nikolić.

(StarMo)