Naslovnica Izdvojeno Otvorena Ambasada BiH: “Turska je važan partner”

Otvorena Ambasada BiH: “Turska je važan partner”

461
foto: MVP BiH

Ankara — Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak svečano je otvorio zgradu Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari.

Prilikom otvaranja Crnadak je rekao da je ovaj čin još jedan dokaz da “smo trajno opredijeljeni za unapređenje odnosa BiH i Republike Turske”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zgradu Ambasade u Ankari BiH je dobila procesom sukcesije imovine bivše SFRJ, Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine iz 2006. godine. Renoviranje objekta finansirale su gradske vlasti u Ankari.

Crnadak je izrazio nadu da će rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti odblokiran, kako bi bio ratificiran revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske. Nјime bi, kako je objasnio, bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa BiH i Turske.

“BiH i Turska dostigle su milijardu KM (oko 500 miliona eura) vanjskotrgovinske razmjene u prošloj godini, a nadam se da bismo primjenom ovog ugovora u narednim godinama stigli i do dvije milijarde KM. BiH će, također, nastaviti da unapređuje i političke odnose sa Republikom Turskom, koja je važan partner i BiH i regionu”, rekao je Crnadak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar je pozdravio potpisivanje protokola o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd i pozvao preduzeća iz Turske da investiraju u BiH, posebno u oblasti infrastrukture, polјoprivrede, energije, turizma i hrane.

(StarMo)