Naslovnica Politika Otvoren put za oslobađajuću presudu Trumpu

Otvoren put za oslobađajuću presudu Trumpu

379

Washington — Otvoren je put za oslobađajuću presudu predsjedniku SAD Donaldu Trumpu u postupku opoziva koji je protiv njega pokrenuo Predstavnički dom, nakon što je Senat glasao u petak protiv pozivanja novih svjedoka ili prihvatanja novih dokaza sa 51 prema 49 glasova.

Senat će glasati najvjerovatnije u srijedu, 5. februara, o Trumpovom opozivu. S obzirom da je za smjenu predsjednika SAD potrebna dvotrećinska većina od 67 senatora od ukupno 100, sasvim je izvjesno da će većinski republikanci u ovom tijelu odbaciti optužbe protiv njega, javlja Radio Slobodna Evropa.

Manjinske demokrate, koje u Senatu imaju 47 članova, naspram 53 republikanca, nadale su se da će pridobiti četiri neodlučna senatora iz Trumpove stranke, kako bi izdejstovali izvođenje novih svjedoka.

Međutim, prijedlog demokrata su podržala samo dva republikanska senatora: Mitt Romney i Susan Collins. Međutim, druga dva republikanska senatora – Lisa Murkowski i Lamar Alexander – promijenili su stav iako su nagovještavali da imaju razumijevanja za inicijativu demokrata.

Murkowski je optužila Predstavnički dom za slanje “ishitrenih i manjkavih” tačaka optužnice. Ona je zaključila da ne može biti “pravičnog suđenja” u Senatu.

Alexander je, pak, istakao da iako su demokrate jasno predočile da su potezi predsjednika SAD bili “neprimjereni”, nisu dokazali da je riječ o prekršajima koji bi opravdali njegovu smjenu.

On je dodao da: “nije u pitanju da li je predsjednik to učinio, već da li Senat SAD ili američki građani treba da donesu odluku o tome šta je on uradio”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)