Naslovnica Mostar Otvoren konkurs za upis studenata

Otvoren konkurs za upis studenata

131

Mostar — Na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru je otvoren konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija za akademsku 2022./23. godinu.

Kandidatima za upis na Univerzitet “Džemal Bijedić” omogućeno je studiranje na preko 50 studijskih programa na prvom i drugom ciklusu studija, a predviđen je upis studenata na svih osam fakulteta i pet studija, što ponudu za studiranje čini raznovrsnom i kvalitetnom sa širokim spektrom obrazovnih procesa, saopšteno je iz Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Studenti posebno zanimanje iskazuju za atraktivne studije koji nude brzu mogućnost zaposlenja na tržištu rada te za koje će usvojiti neophodno formalno obrazovanje, a posebno se izdvaja FIT – Fakultet informacionih tehnologija (Softverski inžinjerng i Razvoj softvera), ali i Poslovna informatika koja predstavlja spoj informatike i ekonomije, te ostali studiji kao što su Studij turizma, Dizajn interijera, Zdravstvena njega i Farmacija.

Kako navode s Univerziteta “Džemal Bijedić”, na tržištu rada postoji velika potražnja za kadrovima navedenih struka.

Univerzitet nudi upis i na fakultete koji se tradicionalno izučavaju u Mostaru i za čijim kadrovima postoji konstantna potreba na tržištu rada i bez kojih tržište, privreda, društvo i zajednica ne bi mogli funkcionirati niti se razvijati.

To su: Ekonomski fakultet, Pravni fakultet (opći smjer, kriminalistika i sigurnosne studije), Mašinski fakultet (kompjuterski inžinjering, dizajn proizvoda, energetika), Građevinski fakultet, Fakultet humanističkih nauka (bosanski jezik i književnost, engleski jezik i književnost, turski jezik i književnost, njemački jezik i književnost, historija, komunikologija), Nastavnički fakultet (hemija, razredna nastava, sport i zdravlje, pedagogija, biologija, psihologija i sociologija, predškolski odgoj, stručni studij iz područja sporta), Agromediteranski fakultet (voćarsko-vinogradarski smjer, povrtlarsko-cvjećarski smjer, ekologija i upravljanje okolišem, hortikulturalni inžinjering).

Prema riječima rektorice Univerziteta Alene Huseinbegović obrazovanje ima značajnu ulogu u razvoju svakog društva.

“Nama je bitno da maturanti prema svojim željama i afinitetima odaberu odgovarajuće fakultete, a naša je uloga da im osiguramo kvalitetan nastavni proces i da im studiranje bude jedan od ljepših perioda u životu. Pridružite nam se, mi gradimo budućnost”, poručila je rektorica.

(StarMo)