Naslovnica BiH Otvoren Bookstan: Predstavljena knjiga o Susan Sontag

Otvoren Bookstan: Predstavljena knjiga o Susan Sontag

197

Sarajevo — Predstavljanjem knjige “Sontag: život i djelo” Benjamina Mosera sinoć je otvoren Međunarodni festival književnosti “Bookstan” na Trgu “Susan Sontag” ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Tokom naredna četiri dana planirano je više od 20 događaja, a dio programa bit će u nešto drugačijem obliku nego ranijih godina.

– Knjiga je o životu žene po kojoj je nazvan ovaj trg. Ona je jedan od velikih junaka američke i bosanske kulture koja je došla ovdje i to rizikujući život da predstavi ideal kulture i civilizacije – rekao je za Fenu Moser.

On je u razgovoru sa Borom Kontićem predstavio svoje djelo prisutnoj publici ovogodišnjeg festivala “Bookstan”.

Riječ je o knjizi s više od sedam stotina stranica i dva bloka fotografija, koja donosi portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta.

Direktor Festivala i izdavačke kuće “Buybook” Damir Uzunović istakao je da je Benjamin Moser dobio Pulitzerovu nagradu za ovu biografiju. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima “Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice”.

– Susan Sontag je veoma poznata u Sarajevu gdje je i dobila svoj trg. Prisustvo ljudi govori da se radi o velikom kulturnom događaju ove godine. Presretni smo što promocijom knjige “Sontag: život i djelo” otvaramo “Bookstan” koji će trajati četiri dana – rekao je Feni Uzunović.

Knjigu je, u prevodu Senade Kreso, izdala izdavačka kuća “Buybook”.

 

(StarMo)