Naslovnica Mostar Otvoren 13. Mostar Film Festival

Otvoren 13. Mostar Film Festival

470

Mostar — “Prije trinaest godina, kada je sve ovo počelo, nismo imali ni kino, a danas mogu kazati da smo zajedno narasli i kao grad i kao društvo”, poručio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić na svečanom otvaranju 13. Mostar film festivala. “Zadovoljstvo mi je da oni koji dođu u Mostar sa sobom nose lijepe uspomene, zahvaljujući upravo ovakvim kulturnim ostvarenjima”, rekao je Bešlić.

Ovogodišnji festival otvorila je projekcija filma takmičarskog dijela programa „General“. Riječ je o filmu koji je probudio veliku zainteresiranost šire društvene javnosti, a koji govori o životu i značaju generala Ante Gotovine. Čast da najavi film i svečano otvori festival pripala je upravo „Generalovom“ reditelju Antunu Vrdoljaku.

„Čast mi je biti s vama. U Mostaru sam među svojima. Tu sam se školovao, snimao i radio, a danas sam presretan jer će moji Mostarci prvoga dana festivala gledati baš moj film“, poručio je Vrdoljak, kojem je gradonačelnik Ljubo Bešlić simbolično uručio i Ključ grada Mostara.

Direktor festivala Slaven Knezović osvrnuo se na proteklih trinaest godina djelovanja. „Uporni smo i uspješno prelazimo sve prepreke. Iza sebe imamo snimljena tri dugometražna filma i trinaest godina festivalske tradicije, a na tomu nećemo stati. Nastavit ćemo Mostar bar na trenutak učiniti filmskim gradom“, dodao je Knezović.

Mostar film festival ove godine donosi vrhunska filmska ostvarenja kroz takmičarski i dokumentarni program, retrospektivu Vlatka Filipovića, porodični vikend i studentski program.

Festival traje do ponedjeljka, 2. decembra, saopštili su organizatori.

(StarMo)