Naslovnica BiH “Otvaranje škola nije izazvalo nagli skok”

“Otvaranje škola nije izazvalo nagli skok”

185

Sarajevo — Nastava u školama se nastavlja odvijati uz mjere koje su nadležni donijeli kako bi smanjili rizik od zaraze koronavirusom, od manjeg broja učenika u razredima, kraćih časova do online nastave. Kako je to do sada izgledalo u praksi? Koliko su nove okolnosti utjecale na povećan broj novozaraženih u školama, jesu li podaci zabrinjavajući – pitanja su upućena nadležnim.

Uz primjenu trenutnih epidemioloških mjera u obrazovnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine podaci o novooboljelim nisu zabrinjavajući, kažu nadležni. Mjere koje su na snazi ostat će i naredni mjesec. Novih za sada neće biti. Porast zaraženih učenika i nastavnika evidentan je u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, javlja BHRT.

“Na području Zeničko dobojskog kantona u obrazovnim ustanovama odnosno u osnovnim i sredjim školama imamo zabilježen 31 slučaj zaraženih koronavirusom, od čega je 11 djece a 20 nastavnika i osoblja škole, a oko 130 osoba je u izolazciji”, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ZDK.

“Mi smo tražili da se neke stvari koje su se do sada primjenjivale na neki način olabave. Da se na neki način drugačije poslože stvari u školama, tako da se šesti i sedmi čas održavaju u školama a ne online i da se poveća broj minuta časa u školama”, rekao je ministar obrazovanja HNK-a Rašid Hadžović.

“Kombinovani model se pokazao kao iznimno dobar za realizaciju nastave u uslovima pandemije. U nekolio situacija imamo primjer gdje je cijelo odjeljenje otišlo u izolaciju odnosno online okruženje, ali isključivo jer je nastavnik zaražen”, izjavio je Anis Krivić, ministar obrazovanja KS.

Iz Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva pozvali su na odgovornost kako se izvođenje nastave ponovo ne bi vratilo samo na online način.

“Otvaranje škola nije prouzrokovalo nikakav nagli skok niti je prouzrokovalo neki kritičnu situaciju u ovom trenutku, tako da bi bilo poželjno da nastavimo sa istom dinamikom”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Kombinirani model, koji ministri hvale kao dobar, ipak je pokazao probleme u praksi – vrijeme dezinfekcije škole, aktivni i pasivni rad nastavnika, nedostatak informatičke opreme, ali i internet konekcije. A veći kvalitet nastavnog procesa možemo očekivati tek u boljim vremenima – bez koronavirusa u BiH.

(StarMo)