Naslovnica Mostar Otvara se saradnja sa Albanijom

Otvara se saradnja sa Albanijom

331

Mostar — Privredna komora Federacije BiH i Industrijska privredna komora Albanije regije Drač potpisale su u srijedu u Mostaru Memorandum o međusobnoj saradnji.

Memorandumom, koji su potpisali predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić i predsjednik Industrijske privredne komore Albanije regije Drač Alban Isteri ima za cilj otvoriti trgovinsku i turističku razmjenu, te omogućiti saradnju u drugim privrednim granama dviju zemlja.

“Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična, na nivou 50 miliona maraka godišnje, a riječ je uglavnom o izvozu i uvozu željeza, čelika i drveta”, rekao je Šantić.

Dodao je kako veliki potencijali postoje u turizmu i saobraćajnoj infrastrukturi.

“Dosta bh. državljana pored Hrvatske, kao alternativnu destinaciju vide Albaniju. Što se tiče saobraćajnica, iako su Albanija i BiH blizu prostorno, imaju jako loše puteve te je ovaj sporazum ujedno poruka vladajućim strukturama vlasti obje zemlje da porade i na tom planu”, istakao je Šantić, prenosi Fena.

Prema riječima predsjednika Industrijske privredne komore Albanije regije Drač, Memorandum je podloga za buduću saradnju koja će se konkretizirati već sljedećeg proljeća na Privrednom sajmu Mostar 2020.

“Već na sljedećem Sajmu privrede Mostar doći će albanski poduzetnici i predstaviti se. Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Evropsku uniju, što je cilj obje zemlje”, dodao je Isteri.

(StarMo)