Naslovnica Život Otkriven izgubljeni kontinent

Otkriven izgubljeni kontinent

331

Zagreb — Naučnici su otkrili izgubljeni kontinent na Zemlji, ali se ne radi o Atlantidi. Uočili su ga dok su rekonstruirali evoluciju složene geologije mediteranske regije koja se svojim planinskim lancima i morskom obalom proteže od Španije do Irana, piše CNN.

Kontinent naziva Velika Adria (Greater Adria) veličine je Grenlanda, a odvojio se od sjeverne Afrike prije otprilike 140 miliona godina. Nakon toga je završio ispod područja južne Evrope, prenosi Index.hr.

“Zaboravite Atlantidu. Veliki broj turista već sada svoja ljeta provodi na izgubljenom kontinentu”, rekao je geolog Douwe van Hinsbergen sa Univerziteta Utrecht.

“Većina planinskih lanaca potječe s jednog kontinenta koji se odvojio od Sjeverne Afrike prije više od 200 miliona godina, a jedini preostali dio ovog skrivenog kontinenta je geografska pruga koja se proteže od Torina preko Jadranskog mora do juga Italije”, dodao je.

Koristeći se računarskim programom kako bi rekonstruirali tektoniku ploča, naučnici su skidali sloj po sloj naslaga kako bi se vratili u vrijeme kada su kontinenti izgledali poprilično drugačije nego danas i ustanovili da je Velika Adria postala samostalan kontinent prije nekih 240 miliona godina tokom perioda Trijasa.

“Deformirani ostaci gornjeg dijela izgubljenog kontinenta još se uvijek mogu vidjeti u nekim planinskim područjima. Ostatak kontinentalne ploče, debljine oko 100 km, uvukao se u Zemljin plašt ispod južne Evrope”, rekao je Hinsbergen.

Ipak, ovo nije prvi put da je pronađen izgubljeni kontinent. U januaru 2017. istraživači su predočili otkriće izgubljenog kontinenta, ostatka južnog superkontinenta Gondvane koji se počeo raspadati prije 200 miliona godina. Taj ostatak, koji je prekriven lavom, sada se nalazi pod Mauricijusom, ostrvskom državom u Indijskom okeanu.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u septembru te iste godine, drugi tim naučnika pronašao je izgubljeni kontinent Zelandiju koji se nalazi duboko ispod mora na jugu Tihog okeana.

(StarMo)