Naslovnica Sport Otkazani šampionati u SAD, Češkoj, Nizozemskoj, Portugalu…

Otkazani šampionati u SAD, Češkoj, Nizozemskoj, Portugalu…

355
foto: ilustracija

Zagreb — Svakog dana sve je više sportskih takmičenja koja se otkazuju zbog epidemije koronavirusa.

Tako su prekinuta nogometna prvenstva u Nizozemskoj, Češkoj, Portugalu, SAD, …

Sav nogomet u Nizozemskoj suspendiran je do kraja mjeseca zbog epidemije koronavirusa, što znači da je i nizozemska reprezentacija otkazala pripremne utakmice za EURO 2020.

Nizozemski nogometni savez (KNVB) saopćio je u četvrtak da su sve lige, kao i amaterski nogomet, otkazane do 1. aprila nakon odluke vlade da zabrani sva okupljanja s više od 100 ljudi u nadi da će spriječiti širenje virusa, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Prije toga KNVB je otkazao takmičenja u sjevernoj pokrajini North Brabant, a sada na nivou cijele zemlje.

Otkazane su i dvije prijateljske utakmice nizozemske reprezentacije. “Oranje” je 26. marta trebalo igrati protiv SAD, a tri dana kasnije i protiv Španije.

Češki nogometni savez (FAČR) je donio odluku o prekidu prvenstva do daljnjeg.

“Poštujemo odluku češke vlade vezane uz zdravlje igrača, zvaničnika i navijača. U stalnom smo kontaktu s državnim vlastima, tako da možemo odmah odgovoriti na daljnje promjene,” poručio je predsjednik FAČR-a Martin Malík.

Česi su poručili kako čekaju 17. marta i UEFA-inu odluku i nove upute prema kojima će ubuduće postupati.

Portugalski nogometni savez (FPF) je prekinuo sva nogometna takmičenja do daljnjeg.

“S obzirom na sve veće ograničenje pristupa sportskim objektima i potrebu da cijela populacija slijedi efikasne mjere higijenske i respiratorne etikete, odlučeno je da se suspendiraju nacionalna nogometna i futsal takmičenja u organizaciji Portugalskog nogometnog saveza. Mjera se primjenjuje od 13. marta i vrijedi na neodređeno vrijeme,” objavio je FPF.

Američka MLS liga suspendirala je takmičenja na 30 dana, dok je Američki nogometni savez donio odluku o suspenziji utakmica svih uzrasta do kraja aprila.

“Budući da je zdravlje naših igrača, trenera, osoblja i navijača glavni naš prioritet, američki nogometni savez odlučio je da je u najboljem interesu otkazati većinu naših predstojećih domaćih i međunarodnih kampova na svim nivoima, uključujući i utakmice naše seniorske reprezentacije,” kazao je glavni doktor američkog nogometnog saveza George Chiampas.

(StarMo)