Naslovnica Politika Otkazana sjednica Skupštine KS

Otkazana sjednica Skupštine KS

530
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Otkazana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zbog nedostatka kvoruma. Sjednici je prusustvovalo samo 8 poslanika SDA, javila je večeras Federalna televizija.

Inače, između ostalog, trebalo je biti riječi o zakazivanju sjednice za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi KS-a. Poslanici opozicije koji su ranije i prikupili potpise za smjenu odlučili su bojkotivati sjednicu jer je predsjedavajući Mirza Čelik zakazao u Domu mladih umjesto online.

Iz tog razloga pojedini opozicioni poslanici ne bi bili mogli prisustvovati sjednici jer su pozitivni na koronavirus. Nisu se pojavili ni poslanici iz DF-a. Poslanica Bibija Kerla ranije jutros je najavila da s mora testirati na koronavirus.

No, u međuvremenu je zasjedao Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo koji je sazvala dopredsjedavajuća Danijela Kristić. Prisutni članovi Kolegija nastavak radne sjednice, koja je trebalo da bude danas, zakazali su za sutra, i to u online formatu.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik je, nakon što je prekinuta današnja sjednica, kazao da su ispunili sve uvjete za održavanje sjednice, te da će podnijeti disciplinsku prijavu protiv zastupnika koji nisu došli.

Kazao je da je u skladu s Poslovnikom poslao najavu za održavanje sjednice zastupnicima i ministrima. Imali su i odobrenje Kriznog štaba za održavanje sjednice.

Podsjetio je da parlamenti BiH i Federacije BiH sjednice održavaju normalno i u skladu s mjerama i preporukama kriznih štabova.

– Osigurano nam je sve što je bilo potrebno za održavanje sjednice. Ali pretpostavljam da su zastupnici krenuli u izbornu kampanju, pa pokušavaju napraviti paralelni sistem. To njima uspijeva. Ne poštuju zakone o državnim službenicima i namještenicima – kazao je Čelik, prenosi federalna.ba.

Dodao je da će protiv svih koji danas nisu došli na sjednici, biti podnesena disciplinska prijava i pozvat će na odgovornost sve koji ne poštuju Zakon.

(StarMo)