Naslovnica BiH Otkaz zbog 20 eura

Otkaz zbog 20 eura

329
foto arhiva

Sarajevo — Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Jedinice granične policije Brčko Raju K.

Kako je saopšteno iz Granične policije BiH, tri hrvatska državljanina u vozilu Audi A5 pokušala su s hrvatskim ličnim kartama 16. 3. 2020. godine ući u BiH preko međunarodnog graničnog prelaza Brčko.

Rajo K., koji je obavljao poslove graničnih provjera na ulazu u BiH, kazao im je da ne mogu preći granicu i ući u Bosnu i Hercegovinu ako na uvid ne pokažu putnu ispravu Bosne i Hercegovine, te da zbog neposjedovanja putnih isprava Bosne i Hercegovine moraju platiti kaznu u visini od 300 maraka.

Državljani Republike Hrvatske zatražili su nazad svoje dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prelaz, a na prijedlog policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. jedna od navedenih osoba u vozačeve dokumente stavila je 20 eura, koje je policijski službenik uzeo te im omogućio prelazak državne granice.

Tim je granični policajac počinio teže povrede službene dužnosti, postupio je suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH i prekršio odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u saopštenju, koje prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)