Naslovnica Život Otac britanskog premijera traži državljanstvo Francuske

Otac britanskog premijera traži državljanstvo Francuske

400
foto: VOA/AP - ilustracija

London — Dok se Britanija priprema za odvajanje od Evropske unije otac britanskog premijera Borisa Johnsona izgleda da traži bliskije veze sa evropskim blokom aplicirajući za francusko državljanstvo.

Stanley Johnson rekao je danas za televiziju RTL da je u procesu “povraćaja” svog francuskog identiteta.

“Ovdje se ne radi o tome da postanem Francuz. Ako se ja dobro razumijem, ja jesam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njena majka je bila čista Francuskinja kao i njen djed. Tako da je za mene to pitanje povraćaja nečeg što već imam”, rekao je on za RTL. Televizija je navela da Stanley Johnson priprema da podnese zahtjev za francusko državljanstvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stariji Johnson, 80, bivši je član Evropskog parlamenta koji je podržao ostanak Britanije u EU na referendumu o članstvu 2016. godine. On je poslije toga izrazio podršku svom sinu koji je kao premijer izveo Veliku Britaniju iz evropskog bloka.

Kada Britanija napusti EU noćas u ponoć Britanci gube automatsko pravo da žive i rade u 27 zemalja članica EU, ali oni sa dvojnim državljanstvom će i dalje to moći da rade.

“Ja ću uvijek biti Evropljanin. To je sigurno”, rekao je Stanley Johnson i dodao da se ne može reći Englezima da nisu Evropljani.

“Evropa je više od zajedničkog tržišta, više od Evropske unije. Ali, da, imati takvu vezu sa Evropskom unijom je važno”, dodao je stariji Johnson.

(StarMo)