Naslovnica Mostar Osvijestiti mlade koliko je njihov glas važan

Osvijestiti mlade koliko je njihov glas važan

124

Mostar — U okviru kampanje #TvojGlasJeBitan u Mostaru se u četvrtak u Centru za kulturu održava javna diskusija “Moj glas je bitan!”, koja za cilj ima razvijanje svijesti mladih o važnosti učešća u izbornom procesu.

Menadžerica kampanje #TvojGlasJeBitan Una Karabeg kazala je kako je kampanja nastala početkom ove godine kao reakcija na opće izbore 2018. godine na kojima je, po podacima CIK-a BiH, izlaznost mladih u BiH bila oko 49 posto, a jedino je 5 posto mladih izabrano u neke strukture.

Karabeg smatra kako su to jako mali brojevi, a da bi došlo do nekih strukturnijih promjena u društvu, kako je navela, prije svega treba osvijestiti mlade ljude o tome koliko je njihov glas važan.

– Na ovim javnim diskusijama mi zapravo pitamo mlade koliko oni zapravo znaju o nadležnostima lokalne samouprave, s obzirom da pričamo o lokalnim izborima i znaju li šta su čije nadležnosti. Želimo vidjeti i to koliko su mladi svjesni toga da oni trebaju izaći na izbore te smatraju li da može doći do strukturnih promjena – navela je Karabeg, javila je Fena, a prenose bh. portali.

Do sada je javna diskusija održana u Sarajevu i Tuzli, a planira se održati i u drugim gradovima širom BiH.

Prema dosadašnjim iskusvima, Karabeg navodi kako mogu potvrditi da mladi ljudi itekako jesu svjesni koliko je važan njihov glas, ali ako ih se pravovremeno informira. Naravno, to je broj mladih do kojih smo uspjeli doći, kazala je Karabeg.

Na javnoj diskusiji “Moj glas je bitan” u Mostaru mladi razgovaraju o problemima s kojima se susreću u svojoj lokalnoj zajednici te o nadležnosti organa lokalne samouprave i educiraju se na tu temu.

(StarMo)