Naslovnica Mostar Osveštana Prosvjetina škola u Mostaru

Osveštana Prosvjetina škola u Mostaru

208

Mostar — Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski paroh Radivoje Krulj osveštali su danas prostorije Prosvjetine škole u Mostaru.

”Poklanjamo vam školu u kojoj ćete učiti da je svijet stvoren od Boga i da je zato logičan. Ako vam ikada neko bude pričao da je obrazovanje u suprotnosti sa vjerom nemojte mu vjerovati. Nego da znate da je i našem razumu potrebna hrana koju ćete u školi učiti i duši molitva i blagoslov božiji. Tako ćete biti cjeloviti ljudi, veliki, odrasli, pravi, kao što su bili vaši očevi, majke, djedovi”, kazao je vladika Dimitrije prilikom osveštanja.

Zahvalio se svima koji pomažu u obnovi Prosvjetine škole i obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru, institucijama Republike Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Republike Mađarske. ”Sve se to ulaže u jednu istu ideju, jedan isti je to blagoslov i crkva i škola. Sve nam to pomaže da budemo dobri ljudi. Hvala dobrotvorima i svima vama koji se ugrađujete u ovaj hram i ovu školu”, kazao je vladika – javlja Top portal.

Objekat ”Prosvjetine škole” nalazi se u kompleksu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Nastava u ”Prosvjetinoj školi” odvija se kao dopunska nastavu vikendom koju pohađaju srpska djeca, jer nemaju mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku u okviru redovnog nastavnog programa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U školi se održavaju i edukacije stranih jezika i mnoge druge kulturne i obrazovne aktivnosti.

 

(StarMo)