Naslovnica Region Osuđeni za raketiranje Zagreba i Karlovca

Osuđeni za raketiranje Zagreba i Karlovca

364

Zagreb — Nekadašnji predsjednik samoproglašene “Republike Srpska Krajina” Milan Martić u utorak je u odsustvu na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u maju 1995. dok je general vojske samoproglašene RSK Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb osuđen na 20 godina.

Optužnica protiv Martića i Čeleketića u kojoj ih tužilaštvo tereti da su naredili i organizirali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Okružno državno tužilaštvo u februaru je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutrašnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužilaštvo je tada pojasnilo, a što je i stav Haškog suda, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. oktobra 1991. jer je nezavisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čeleketić živi u Subotici, a Srbija ga odbija izručiti.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u utorak je izrazio zadovoljstvo nepravosnažnom presudom Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova u maju 1995.

“S obzirom na poraznu činjenicu da je drugooptuženom, državljaninu Srbije, suđeno u odsustvu, još jednom upozoravamo na potrebu regionalne saradnje u radu Državnog tužilaštva Republike Hrvatske i neprihvatljivost prakse suđenja u odsustvu”, ističu u Documenti.

Documenta podsjeća i da je tokom dva napada na Zagreb, 2. i 3. maja 1995. smrtno stradalo sedam osoba dok je 213 povrijeđeno, a od toga 98 građana je zadobilo teške fizičke povrede. Gotovo svi su bili civili, a među njima je bilo i djece. Tokom napada na Karlovac desetak osoba je zadobilo lakše, ali i teže fizičke povrede. Bilo je i materijalne štete.

Tokom napada je upotrebljeno oružje koje je odredbama međunarodnog prava zabranjeno za korištenje u oružanim sukobima (tzv. zvončići), saopštila je Documenta.

(StarMo)