Naslovnica Politika Osuđeni bivši predsjednik liječi se od depresije

Osuđeni bivši predsjednik liječi se od depresije

426

Beograd — Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin insistirao je na današnjem sastanku sa ministricom pravde Srbije Nelom Kuburović u Beogradu da Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen.

Pažin je rekao da, iako dva ministarstva u mnogim oblastima imaju blisku i kvalitetnu saradnju, izručenje osoba koje su okrivljene ili osuđene za teška krivična djela, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, treba da bude dodatna potvrda čvrstih partnerskih odnosa.

“Ne smijemo dozvoliti da bilo koji pojedinačni slučaj dovede u pitanje druge pozitivne rezultate u ovoj oblasti”, istakao je Pažin, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je podsjetio Kuburović na molbu Crne Gore za izručenje Marovića, upućenu nadležnim organima Srbije u aprilu, u pogledu koje Crna Gora do sada nije dobila nikakvu povratnu informaciju.

Pažin je ukazao da su, i prije podnošenja molbe za izručenje, raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice za Marovićem već dvije i po godine ispunjeni svi pravni preduslovi da on bude uhapšen u Srbiji u cilju izručenja Crnoj Gori.

Krajem aprila ove godine Ministarstvo pravde Srbije primilo je zahtjev Crne Gore za izručenje nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, potvrđeno je tada Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz tog Ministarstva.

Crna Gora je 2017. godine raspisala potjernicu za nekadašnjim visokim funkcionerom crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozarom Marovićem i njegovim sinom Milošem, zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju su osuđeni nakon malverzacija u Budvi kojim je nanesena višemilionska šteta lokalnom budžetu.

Svetozar Marović je s tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice koji ga obavezuju na ukupnu kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura, uz dodatnu obavezu od 100.000 eura u humanitarne svrhe.

On se nalazi u Srbiji, gdje se, kako su saopštili njegovi branioci, liječi od depresije.

(StarMo)