Naslovnica BiH Osuda provale u salu na pravoslavnom groblju

Osuda provale u salu na pravoslavnom groblju

301

Sarajevo — Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegoivini (MRV BiH) osudilo je današnju provalu u grobljansku salu na starom pravoslavnom groblju “Vrelo Bosne” u neposrednoj blizini hrama Svetog Save, kome ovo groblje i pripada.

MRV BiH u saopćenju podsjeća da je, prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Blažuj i Policijske uprave Ilidža, ovo treći prijavljeni napad u posljednjih sedam dana na vjerski objekat.

Po riječima sveštenika, oca Darka Danilovića ovo groblje kao i hram Svetog Save su i ranije bila često na meti vandala.

Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Ilidža iz koje su potvrdili navode te istakli da je istraga u toku.

“Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, izražavajući svoju solidarnost s pravoslavnom zajednicom u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinilaca ovog napada. Svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i koliko mi možemo pokušavati spriječavati napade na vjerske objekte. Zahtijevamo da se počinioci što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne. Pozivamo lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno poručili da napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestanu”, navodi se u saopćenju MRV BiH.

MRV BiH poziva sve građane Bosne i Hercegovine da ukoliko u svojim lokalnim zajednicama uoče bilo kakav oblik napada na vjerski objekat ili druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice kao što su groblja i mezarja, ali i napade na vjerske službenike da ih prijave, kao i da osude ovakve nemile događaje i time dikretno učestvuju u procesu izgradnje mira.

“Mi svi možemo i moramo dati svoj doprinos borbi protiv skrnavljenja svetih mjesta, našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa”, stoji u saopćenju MRV-a BiH.

(StarMo)