Naslovnica Region Oštra reakcija Evropske komisije na orden SPC-a Šešelju

Oštra reakcija Evropske komisije na orden SPC-a Šešelju

144

Bruxelles — “Naš stav je jasan. U Evropi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca – koji se suprotstavljaju najosnovnijim evropskim vrijednostima”, navodi se u odgovoru Evropske komisije na upit Glasa Amerike povodom ordena kojim je Srpska pravoslavna crkva odlikovala Vojislava Šešelja.

“Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi”, istakla je u odgovoru portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

“Vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vodstvo u prevazilaženju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno njeguju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju – neophodnih za stabilnost, mirnu budućnost i napredak”, rečeno je u odgovoru, prenosi Patria.

Inače, orden koji je Šešelju dodijelila novogračaničko-srednjozapadnoamerička eparhija Srpske pravoslavne crkve, nije i jedini koji je lider Srpske radikalne stranke (SRS) – partije koja je pod njegovim vođstvom imala istaknutu ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije – dobio od te crkvene organizacije.

Prethodio mu je orden Belog anđela prvog reda, koji je 2015. dobio iz ruku vladike Filareta – crkvenog velikodostojnika, koji je otvoreno podržavao Slobodana Miloševića. Takođe, Filaretu je kako piše Istinomjer, bio zabranjen ulazak u nekoliko evropskih zemalja zbog sumnje da je pomagao haškim bjeguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Šešelja je 2015. odlikovao i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović.

Vojislav Šešelj se tokom političke karijere isticao ekstremističkim i šovinističkim izjavama prema nesrpskom stanovništvu.

Prema pisanju Istinomjera, organizovao je dobrovoljačke odrede koji su počinili brojne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Isti izvor navodi da jedan od izvještaja Ujedinjenih nacija pokazuje da je jedinica “Četnici”, koja je imala ulogu u kampanji etničkog čišćenja u BiH, povezana sa Vojislavom Šešeljem.

On je 2003. izručen Haškom tribunalu po optužnici da je podsticao zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, nasljednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Kaznu nije služio, jer je period od 2003. do 2014. proveo u pritvoru Haškog tribunala – odakle je bio pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Vojislav Šešelj je tri puta osuđivan zbog nepoštovanja suda, jer je na internet stranici i u knjigama, objavljivao identitete zaštićenih svedoka iz glavnog procesa u kojem je bio optužen za ratne zločine.

(StarMo)