Naslovnica BiH Ostao sam: Kajganić predložen za Glavnog tužitelja BiH

Ostao sam: Kajganić predložen za Glavnog tužitelja BiH

130
Milanko Kajganić

Sarajevo — Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) odlučilo je na sjednici u četvrtak, 29. septembra, da neće poništiti Konkurs za izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Za tu funkciju je predložen sadašnji vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Milanko Kajganić, kao jedini preostali kandidat.

Prijedlog Podvijeća koje se bavilo izborom je bio da Milanko Kajganić treba biti nominiran i na sljedećoj sjednici izložiti plan rada. Prije toga je Podvijeće povuklo svoj raniji stav da se konkurs za izbor glavnoga državnog tužitelja treba ponoviti.

Za nominiranje Kajganića glasalo je deset članova VSTV-a, jedan je bio protiv i dva suzdržana. VSTV je odlučivao o prijavi tri kandidata za tu funkciju.

Miroslav Janjić, tužitelj Tužiteljstva BiH, povukao je kandidaturu zbog disciplinskog postupka pokrenutog nakon njegovog komentara na oslobađajuću presudu bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država stavio je prije tri dana na tzv. crnu listu drugu kandidatkinju Dianu Kajmaković, tužiteljicu istog tužiteljstva.

 

(StarMo)