Naslovnica BiH Osmi dan požara na Čvrsnici

Osmi dan požara na Čvrsnici

153
foto: RSE/CZ ZHK

Sarajevo/Posušje — Požar u Parku prirode Blidinje aktivan je već osmi dan. Stanje na požarištu na planini Čvrsnici jako je teško.

Pomoć u gašenju jučer im je pružao kanader iz Hrvatske, te helikopter iz helikopterskog servisa Republike Srpske, čime je jedan dio požara stavljen pod nadzor, međutim riječ je o velikoj površini i požar se nprestano širi. I danas se očekuje pomoć iz zraka, javlja BHRT.

“Na terenu borbu s požarom danima vode i vatrogasci i volonteri. Sinoć je oko 150 vatrogasaca,pripadnika GSS-a, planinara, šumara i običnih građana koji su se pridružili u gašenju požara” izjavio je komandir Vatrogasne jedinice Posušje Mario Čutura.

Mario Čutura kaže, kako pokušavaju na tlu praviti protivpožarne barijere, gase dijelove požara do kojih mogu stići, jer teren nije pristupačan.

Vjetar i visoke temperature pogoduju da se požar ponovno širi, a štete su već sad nemjerljive. Opožarena je velika površina, prema procjenama više od 100 hektara šume i niskog rastinja.

Podsjetimo, općina Posušje je prije dva dana proglasila stanje prirodne nesreće zbog izuzetno teškog teškog stanja na požarištu i ogromnih šteta po biljni i životinjski svijet.

(StarMo)