Naslovnica Uncategorized Osmanović: Upozoravali smo na vezu Tegeltije i SNSD-a

Osmanović: Upozoravali smo na vezu Tegeltije i SNSD-a

351
Adil Osmanović

Sarajevo — Informacija da će donedavni predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija postati savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika nova je potvrda političke pristrasnosti i podređenosti interesima jedne političke strukture pri obnašanju čelne pozicije u bosanskohercegovačkom pravosuđu, smatra potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Adil Osmanović.

U izjavi za javnost Osmanović ističe da je “upravo SDA godinama upozoravala da je Tegeltija stavio pravosudne institucije u službu politike SNSD-a”.

– Tome u prilog tome ide izostanak epiloga za desetine krupnih afera u kojima su glavni akteri bili kadrovi SNSD-a i njima bliske osobe, te pravosudni progon SNSD-ovih političkih oponenata – smatra Osmanović.

– Da Tegeltija radi u interesu Milorada Dodika i SNSD-a, pokazalo je i učešće na stranačkom skupu u Istočnom Sarajevu, organizovanom u s ciljem derogiranja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, činjenica da će samo nekoliko dana nakon povlačenja iz pravosuđa Tegeltija postati savjetnik Milorada Dodika nas ne iznenađuje, već dodatno potkrepljuje sve ono na što smo upozoravali. Tegeltija je, povlačeći se sa mjesta predsjednika VSTV-a, optužio SDA da ga je pritiscima primorala na taj čin. Ukoliko je SDA zaista dala ključni doprinos njegovom povlačenju sa te pozicije, mogu biti samo ponosan na tu činjenicu, ističe Osmanović.

(StarMo)