Naslovnica Politika Osmanović: Treba smjeniti Tegeltiju, a ne Podžića!

Osmanović: Treba smjeniti Tegeltiju, a ne Podžića!

111
Adil Osmanović

Sarajevo — Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je da “prije svega treba pokrenuti inicijativu za smjenu Predsjedavajućeg Vijeća ministrara BiH – Zorana Tegeltije, jer “ne radi svoj posao”.

Osmanović se na taj način osvrnuo na zahtjev Tegeltije za smjenom ministra odbrane BiH Sifeta PodžićaBiH jer je odgodio vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači.

– Podžić je dao sasvim jasno obrazloženje zbog čega je odgodio vojnu vježbu rekavši da će se one održati, ali ne sada kada je pandemija u porastu i njegova procjena je bila da to ne bi bilo dobro. Ako se i otvori pitanje o smjeni Podžića, mišljenja je da će se pokrenuti i ona o smjeni Tegeltije”, naveo je Osmanović.

Osmanović je pojasnio kako bi zapravo trebala izgledati procedura Podžićeve, ali i inače smjene ministra u Vijeću ministara.

– Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u ovom slučaju Tegeltija, pokreće inicijativu za smjenu i dostavlja to na razmatranje oba Doma Parlamenta BiH. Kada je u pitanju Zastupnički dom, ta inicijativa mora dobiti opću i entitetsku većinu. U ovom slučaju, očekivati je da bi možda eventualno svih 13 zastupnika iz Republike Srpske od ukupno 14 glasalo ‘za’, ali se postavlja pitanje kako će glasati zastupnici iz Federacije BiH. Da bi ta inicijativa prošla iz FBiH bi morala glasati najmanje jedna trećina zastupnika, a to je 10. Ukoliko bi podržao HDZ tu inicijativu, onda bi najmanje pet zastupnika još iz FBiH moralo glasati da bi ona imala i opću i entitetsku većinu što smatram da je to u ovom slučaju nemoguće, poručio je Osmanović.

(StarMo)