Naslovnica Politika Osmanović: Šta je preče HDZ-u – država BiH ili Dodik?

Osmanović: Šta je preče HDZ-u – država BiH ili Dodik?

195
Adil Osmanović

Sarajevo — Izjava premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića data u Briselu, na samitu lidera EPP-a, u kojoj je Milorad Dodik jasno prepoznat kao uzrok krize i destabilizacije u Bosni i Hercegovini, predstavlja jako važnu i dobru političku poruku, u ovom trenutku, smatra potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako ističe u izjavi za javnost, bilo bi jako dobro da se zvanični Zagreb, na liniji ovih političkih izjava, priključi progresivnim političkim krugovima u Washingtonu i Bruxellesu, koji ovih dana pozivaju na čvrstu reakciju međunarodne zajednice prema Dodiku, što bi uključivalo i sankcije, jer očigledno je da upozorenja više nisu dovoljna. U pitanju je mir u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, u istom trenutku, iz krugova Hrvatske demokratske zajednice BiH, čujemo sasvim suprotne ocjene od Plenkovićevih. Najprije je Božo Ljubić pokazao visok stepen razmijevanja za Dodika, a proteklih dana i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji se otvoreno stavio u ulogu advokata Milorada Dodika, pokušavajući da ga oslobodi odgovornosti za krizu. U trenutku kada se otvara prostor za osnaživanje bošnjačko-hrvatskih odnosa, kako bi se poslala nedvosmislena poruka Dodiku koji nasrće na Dejtonski sporazum, Čavarine izjave prave neprocjenjivu štetu odnosima između Bošnjaka i Hrvata, te produbljuju nepovjerenje. Umjesto saradnje Bošnjaka i Hrvata, Čavari je očigledno važnije da pruži uže spasa jednom političkom davljeniku”, navodi Osmanović, prenose bh. mediji.

Čvrsto sam uvjeren, ističe Osmanović, da je HDZ BiH, ugledajući se na Plenkovića, osuđivao Dodikovu destruktivnu politiku u presudnim trenucima, umjesto što se redovno svsrtavao na njegovu stranu, da bi bošnjačko-hrvatski odnosi bili znatno zdraviji.

“U svakom slučaju, vjerujem da šansa za to još uvijek postoji, samo je pitanje šta je preče HDZ-u – država Bosna i Hercegovina ili Dodik”, navodi Osmanović.

(StarMo)