Naslovnica Politika Osmanović: SDA je blizu podrške smjeni Vijeća ministara BiH

Osmanović: SDA je blizu podrške smjeni Vijeća ministara BiH

288
Adil Osmanović

Sarajevo — Gost Federacije danas bio je zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović.

Kada je riječ o nabavci vakcina, smatra da je najviše zakazalo Vijeće ministara BiH, prije svega predsjedavajući i ministrica civilnih poslova.

“S obzirom na to da BiH nema ministarstvo zdravlja na državnom nivou, to se pokazalo sad koliki je to nedostatak, ali Ministarstvo civilnih poslova ima Sektor za zdravstvo koje može i mora u punom kapacitetu koordinirati poslove iz oblasti zdravstva. U Ministarstvu civilnih poslova već pola godine nemate pomoćnika za zdravstvo i šefa Sektora za međunarodnu suradnju i ja se zaista pitam ko vodi Sektor zdravstva kada je u pitanju Ministarstvo civilnih poslova. Predsjedavajući Vijeća ministara je mogao, morao i mora i dan-danas puno više da čini na međunarodnom planu kada je u pitanju nabavka vakcina”, rekao je Osmanović, a prenosi federalna.ba.

Navodi da, onog trenutka kada su predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministrica civilnih poslova vidjeli da Covax mehanizam neće dati rezultate, su morali pristupiti kao sve druge zemlje alternativnom načinu snabdijevanja vakcinama.

“Odavno smo vrlo blizu da podržimo inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH jer je ovaj saziv očigledno najlošiji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mogu reći da gospodin Tegeltija dobro radi svoj posao u pogledu zahtjeva SNSD-a da umrtvi rad Vijeća ministara BiH i da ono bude neprepoznatljivo i da apsolutno ne rade ono što treba da rade. Time dovodi u jednu tešku poziciju i rad Parlamentarne skupštine BiH jer nemamo prijedloge zakona. On očigledno svjesno radi na osporavanju rada Vijeća ministara BiH”.

Osmanović ističe da se SDA kritički odnosi prema svim ministrima, pa čak i svojima.

“Niste čuli da se iko iz HDZ-a ili SNSD-a kritički osvrne prema radu Vijeća ministara BiH. Vrlo često smo imali određene prijedloge zakona, ali je SNSD na Domu narodu oborio izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, izmjene i dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Čudim se što HDZ pristaje na takvu igru SNSD-a”.

Kaže da još nije vakcinisan i da će to uraditi kada dođe na red.

“Moje zdravstveno osiguranje je u RS-u i tamo ću se vakcinisati, ali, nažalost, i tamo ide vrlo sporo. Pokušali su entitetskim nastupima da urade neke stvari što se pokazalo da će biti loše i po RS i po FBiH, u odnosu da je to država radila.”

(StarMo)