Naslovnica Politika Osmanović: Kolegij SDA će o Mlađenu Božoviću…

Osmanović: Kolegij SDA će o Mlađenu Božoviću…

644
Adil Osmanović - SDA

Sarajevo — Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) ozbiljno će razmatrati pitanje potvrđivanja imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 16. januar, kazao je predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović.

Napomenuo je da će se Klub poslanika SDA u Domu “ponašati u skladu s preporukama Kolegija stranke”, zbog čega sada nije mogao reći kako će se izjasniti na sjednici.

Za SDA najviše je sporno, kaže Osmanović, činjenica što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podsjećajući da je dogovoreno da bi na tu poziciju trebao doći nestranački kadar budući da je u pitanju osjetljiv resor.

“Na tu poziciju je trebala doći osoba bez bilo kakvih mrlja što je spornija činjenica za SDA jer se Božoviću na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti” – pojasnio je Osmanović.

Osmanović smatra da je trebalo sačekati s imenovanjem Vijeća ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provjere, dodajući da su ostali ministri u Vijeću ministara imali podršku koalicionih stranaka što bi trebalo osigurati i za Božovića.

“Ne vidim zašto bi bilo problema ukoliko neka politička stranaka smatra da taj kadar koji je ponuđen nije u skladu s dogovorom i principima koje očekujemo da ispunjava ministra za ljudska prava i izbjeglice” – zaključio je Osmanović.

Inače, Komisija Predstavničkog doma PSBiH za pripremu izbora Vijeća ministra BiH nije dala preporuku za potvrđivanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali ta preporuka nije obavezujuća za Predstavnički dom.

(StarMo)