Naslovnica Region Osmani preuzela funkciju predsjednice Kosova

Osmani preuzela funkciju predsjednice Kosova

415
foto: Twitter

Priština — Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je u prvom obraćanju javnosti od kada je danas na toj funkciji da su djelovanja Specijalizovanih vijeća rezultat državnih obaveza koje je Kosovo preuzelo i da procesi koji slijede neće oštetiti “nacionalni projekat za slobodu, koji je izgrađen požrtvovanjem cijelih generacija i prolivenom krvlju vojnika oslobodilačke vojske”.

Osmani je rekla da Kosovo prolazi kroz teška vremena koja trebaju “jako vodstvo i jedinstvenu državnu reakciju”.

“Naše angažovanje na zakonskoj državi nas je suočilo sa teškim izazovima ali nismo odustali od težnji na konsolidaciji države i gajenju demokratskih vrijednosti. Bez obzira na izazove, ostali smo jaki u našem uvjerenju, i pozivam vas da i sada dokažete isto u ovim teškim trenucima”, rekla je ona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je dodala, građani trebaju da dokažu jedinstvo i vjernost prema državi.

Vjosa Osmani, predsjednica Skupštine Kosova, i zvanično je preuzela dužnost predsjednice države u četvrtak 5. novembra nakon što je predsjednik Hashim Thaci istoga dana podnio ostavku.

Ceremonija primopredaje obavljena je u prisustvu osoblja Predsjedništva i Skupštine.

Osmani može vršiti tu funkciju najviše šest mjeseci, a vršit će je na osnovu Ustava Kosova, po kojem ukoliko predsjednik Republike Kosovo privremeno ne može da obavlja svoje dužnosti, on može dobrovoljno prenijeti svoje dužnosti upravo na predsjednika Skupštine.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci saopštio je 5. novembra da su Specijalizovana veća Kosova sa sjedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i istovremeno je, kako je ranije i najavio, podnio ostavku na mesto predsjednika.

(StarMo)