Naslovnica Sport Osim: Ovakav sportski centar treba Sarajevu

Osim: Ovakav sportski centar treba Sarajevu

509

Sarajevo — Trener Željezničara Amar Osim posjetio je u srijedu Bjelašnicu gdje se susreo sa načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom, te upoznao sa detaljima projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo” na našoj olimpijskoj ljepotici, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini.

U duhu dobre saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Općine Trnovo, koji su prošle godine potpisali i sporazume o sufinansiranju, s desne strane na ulazu u zonu Babinog Dola, bit će izgrađen centar na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara.

“Treba vjerovati da će niknuti jedan ovakav centar. Postoji potreba grada Sarajeva za jednim multifunkcionalnim sportskim centrom, a jako je dobro što je to planirano upravo na ovakvom jednom prostoru, koji svojim prirodnim potencijalima zadovoljava više preduvjeta. Očekujem da će ovo biti sportski centar sa reprezentativnim terenima, na kojim se mogu održavati pripreme i utakmice”, rekao je Osim, saopštili su iz Press centra za promociju olimpijskih planina.

Treneri vodećih bosanskohercegovačkih klubova već očekuju moderne nogometne terene poput onih koje će imati centar na Bjelašnici i zato se mnogo očekuje od ovog projekta.

Podsjetimo, u sjevernom dijelu kompleksa na Bjelašnici gradit će se nogometni teren dimenzija 80×120 metara, koji će biti pokriven prirodnom travom, te tribina od 1.000 sjedećih mjesta s istočne strane. Iza nje smještene bit će svlačionice i sanitarni čvorovi, kao i servis za posjetioce.

U produžetku terena, prema južnoj strani, planirana je izgradnja Balon hale s vještačkom travom, koji će biti pokriven balonom u zimskim mjesecima i imat će grijanje.

Na navedenoj lokaciji bit će napravljen i pomoćni nogometni teren, koji će, također, biti pokriven prirodnom travom. Uz to će se nalaziti po jedno igralište za mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku, koje će se moći koristiti i zimi.

U Općini Trnovo, koja zajedno sa Vladom KS realiziraju ovaj projekt, uvjereni su da će najbolji domaći, regionalni evropski klubovi dolaziti da treniraju ovdje, te će se i na taj način proširiti turistička ponuda. Smatraju i kako će “Poslovno-sportskog centra Trnovo” ubrzo biti jedan od glavnih sportsko-rekreacionih centara u ovom dijelu Evrope.

Pored upoznavanja s detaljima projekta čija realizacija je započela, razlog Osimove posjete je i promocija olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Igmana kao iznimnih potencijala Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Načelnik Berilo zahvalio se Amaru Osimu za posjetu u podršku ovakvim projektima. Istakao je kako je Općina Trnovo spremna za saradnju i finansijsku podršku za sve aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji kako sportskih, tako i drugih aktivnosti, a u cilju promjene ukupnog ambijenta na prostorima općine Trnovo.

Amar Osim se, također, zahvalio Općini Trnovo na prijemu, dosadašnjoj podršci i izdvajanjima za sport, ističući da ga raduje nastavak dosadašnje dobre saradnje.

Planine Bjelašnica i Igman bi trebale da budu atraktivne posjetiteljima tokom cijele godine, a Sarajevo zaslužuje ovu investicionu šansu. Realizacija ovog projekta bi nesumnjivo dodatno osigurala da cijeli Kanton Sarajevo postane moderna turistička destinacija, smatraju u Općini Trnovo.

Okvirni plan sa završetak projekta je dvije i pol godine, a procijenjena vrijednost projekta je 16,9 miliona KM.

Inače, na području Trnova u ovoj godini radi se na više od deset projekata ukupne vrijednosti tri miliona KM.

Iz Općine Trnovo su potvrdili da privode kraju aktivnosti koje su planirali za ovu godinu, te da će u dobroj saradnji s višim nivoima vlasti uspjeti napraviti sve planirane aktivnosti. Također, u toku su pripreme za zimsku sezonu.

(StarMo)