Naslovnica Politika OSCE BiH zatražio ukidanje sporne uredbe Željke Cvijanović

OSCE BiH zatražio ukidanje sporne uredbe Željke Cvijanović

415
foto arhiva

Sarajevo/Banja Luka — Misija OSCE-a u BiH i predstavnik za slobodu medija ove organizacije pozvali su vlasti Republike Srpske da “povuku uredbu sa zakonskom snagom kojom se brani širenje panike i lažnih vijesti, zbog opasnosti da limitira slobodu izražavanja”.

Vlada Republike Srpske (RS) je 6. aprila usvojila novu uredbu o provjeri širenja panike u ovom entitetu. U uredbi se zabranjuje medijima i široj javnosti da “šire lažne vijesti koje podstiču paniku te se propisuju kazne onima koji to čine”.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec ukazali su na rizik od potencijalnog kršenja osnovnih sloboda nakon što je Republika Srpska usvojila uredbu “kojom se medijima i novinarima može zabraniti slobodno izvještavanje o pandemiji koronavirusa”.

Uredbu su brojni eksperti i međunarodne organizacije ocijenili kao “ograničavanje slobode govora”.

Iz RS-a su već najavili “mogućnost ograničavanja primjere ove uredbe”, odnosno da će se kažnjavati samo oni slučajevi koji dođu “po prijavi građana”, a ne po službenoj dužnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

(StarMo)