Naslovnica BiH OS BiH vježbaju na Manjači

OS BiH vježbaju na Manjači

93
postrojavanje na Manjači

Manjača — Počela je vježba “Kombinovani napor 21“ (SEL-2 INF-L-BNG) Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu “Manjača“.

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), deklarisane jedinice OS BiH, 6. septembra 2021. godine u kasarni “Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači, počela je četverodnevna vježba u cilju izvođenja SEL-2 ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), u kojoj učestvuje više od 1.050 pripadnika OS BiH, objavili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Cilj SEL-2 ocjenjivanja je da izvrši provjeru i ocjenu operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu izvrši uvježbavanje tehnike i procedurа koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti OS BiH sa NATO standardima – prenosi BHT.

Počela je vježba “Kombinovani napor 21“ (SEL-2 INF-L-BNG) Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu “Manjača“ ( MO BiH – Anadolu Agency )

Smotru je izvršio komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, a istoj su prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande za operacije brigadir Mirzet Lubenović, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe. Raport generalmajoru Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je komandant INF-L-BNG major Enis Herić.

Тokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbijeđena su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH tokom održavanje vježbe.

(StarMo)