Naslovnica BiH Oružane snage BiH uspješne u vježbi “Brzi odgovor”

Oružane snage BiH uspješne u vježbi “Brzi odgovor”

318

Sarajevo — Šestog dana EUFOR-ove vježbe ‘Brzi odgovor 2020’, u koju su uključene i jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), u Kampu Butmir kod Sarajeva, u petak je upriličen dan visokih zvanica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U prisustvu državnih ministara, međunarodnih ambasadora i predstavnika EUFOR-a, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović čestitali su pripadnicima OSBiH i jedinicama EUFOR-a na pokazanoj spremnosti i efikasnosti.

Godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi rezervne snage koje se nalaze van BiH, a koje zemlje učesnice drže u visokoj pripravnosti.

OSBiH na vježbi učestvuju s jednim pješadijskim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju.

Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina u vježbi učestvuje kako s jedinicama Oružanih snaga BiH tako i s drugim sigurnosnim institucijama. Osim EUFOR-ovih glavnih ciljeva vježbe, ovim je, uz spremnost OSBiH, pokazana i funkcionalna saradnja sigurnosnih struktura naše zemlje – rekao je ministar Podžić.

– Vježba predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje OSBiH i EUFOR-a, posebno u obuci koja doprinosi da pripadnici OSBiH kroz individualnu i kolektivnu obuku dostignu najviše zahtijevane standarde – rekao je general Mašović. Uz čestitke jedinicama OSBiH, iskazao je zahvalnost Komandi EUFOR-a i svim zemljama koje su učestvovale usprkos izazovima koje prouzrokuje pandemija COVID-19.

U okviru vježbe „Brzi odgovor 2020“, rezervne snage EUFOR-a stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i sastava KFOR-a, kako bi se pridružile kolegama iz Multinacionalne bojne EUFOR-a prije raspoređivanja na lokacije širom BiH, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)