Naslovnica Život Oručević uvakufio arhivu Centra za mir

Oručević uvakufio arhivu Centra za mir

380
Kavazović i Oručević

Sarajevo/Mostar — Kompletna arhivska građa Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara ostavljena u vakuf Islamskoj zajednici – objavljeno je na zavničnoj interenet stranici ove vjerske organizacije.

Radi se o, kako se tvrdi, o više hiljada originalnih fotografija i filmova iz raznih izvora, originalne ratne štampe, cijele biblioteke sa oko 1300 naslova sa tematikom rata i poraća u BiH, oko 10 hiljada sati video materijala, koja svjedoči o svim važnim događajima, zlu kroz koje su prošli građani primarno Mostara i Hercegovine, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Tu je i 300 hiljada ratnih dokumenta od kojih je najveći broj korišten u radu Haškog tribunala. Predviđeno je da građa bude čuvana “u posebnom odjelu Karađoz-begove biblioteke u Mostaru”.

Sporazum su potpisali reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef. Kavazović, direktor i osnivač Centra za mir Safet Oručević, mostarski muftija Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić.

Sagovornici su konstatovali da će dokumentarna građa Centra za mir “biti od velike koristi društvenoj zajednici za buduće naučno-istraživačke radove i izučavanje historije Mostara, Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine”.

(StarMo)