Naslovnica Mostarski izbori 2020 Oručević pozvao na “masovan izlazak” na izbore u Mostaru

Oručević pozvao na “masovan izlazak” na izbore u Mostaru

649
Safet Oručević - arhiva

Sarajevo — Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević pozvao je danas sve građane Mostara da “što masovnije izađu na izbore” jer, kako je rekao, to nisu samo izbori, već i praznik za Mostar poslije 12 godina neodržavanja izbora.

– Mislim da su izrasle generacije koje nisu ni svjesne u kojem su zaostatku i na koji način su dosada bili uskraćeni da se ne mogu u punoj demokratskoj formi obraćati svom gradskom vijeću, svojim gradskim čelnicima i pomoći u razvoju svoga grada – izjavio je Oručević na konferenciji za novinare prije početka redovne sesija Kruga 99 u online formatu o temi “Izbori u Mostaru – prekretnica za BiH?”.

Oručević je kazao da će od masovnosti izlaska ljudi na izbore i glasanja u dijapori “ovisiti i pobjeda u Gradu Mostaru”.

– Dobrim odzivom stanovništva na izbore i glasanjem iz dijaspore moglo bi se postići da Mostar konačno dobije gradonačelnika koji nije iz reda HDZ-a koji 16 godina vlada Mostarom. Mislio sam da će se u pregovorima postići dogovor da bude multietnički sastav gradske uprave, dakle da vladaju i jedni i drugi i treći i da se to sve zajednički dogovara. Međutim, jednostranačko upravljanje jednim velikim multietničkim gradom ne donosi koristi niti gradu, niti građanima, pa čak ni onima koji vladaju – naveo je Oručević.

Vrlo je važno, kako je kazao, da sada dođe neko iz bloka probosanskih stranaka.

(StarMo)