Naslovnica Politika Oručević: HDZ i SDA “nemaju nikakav legitimitet u Mostaru”

Oručević: HDZ i SDA “nemaju nikakav legitimitet u Mostaru”

1233
Safet Oručević - FTV

Sarajevo/Mostar — Govoreći za TV magazin ‘Mreža’ FTV bivši gradonačelnik Mostara, Safet Oručević, je ustvradio kako on “ima i prijatelje i neprijatelje u svakoj stranci”, ne precizirajući pri tome na koje stranke zapravo aludira.

To što “ima prijatelje u svim stranakma”, Oručevića nije spriječilo da još jednom snažno napadne HDZ BiH i SDA i stavi ih u isti koš, tvrdeći kako ove dvije stranke “nemaju nikakav legitimitet u gradu Mostaru”.

“Opšte je poznato da se oni (SDA i HDZ BiH op.aut.) nikada neće dogovoriti i zato je jedino rješenje da svi politički faktori u Mostaru, nevladine organizacije i pojedinci otvore jednu raspravu o statutu Grada Mostara i da se ne donese odluka koja ne uključuje isključivo mišljenje SDA i HDZ” – kazao je ze FTV Oručević.

On smatra “da je na međunarodnoj zajednici da donese odluka ko priča o Mostaru”.

Bivši gradonačelnik Mostara je dodao kako sada “SDA voli da optužuje njega čak i zbog Ashdownovog statuta”, ali i kaže kako je “SDA tada bila na vlasti”.

Oručević tvrdi i da je bivši Visoki predstavnik (Ashdown) “donio odluku da napravi jednu općinu”, te donio izborna pravila “s kojim Mostar postaje hrvatski grad”.

“Pod našim pritiskom, kad’ smo to prepoznali, nismo mogli vratiti grad sa šest općina koji je u Dejtonu dao ravnopravnost i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima i Ostalim, nego smo uspjeli nametnuti izborna pravila s kojima su bosanske stranke svaki put pobijedile. I Paddy Ashdown morao je popustiti” – kazao je Oručević za ‘Mrežu’.

Upitan hoće li u oktobru glasati u Mostaru, Oručević je kazao da “hoće za prijatelje za koje vjeruje da mogu promijeniti situaciju”.

(StarMo)