Naslovnica BiH Organizatori: Povorka ponosa u BiH najavljena na vrijeme…

Organizatori: Povorka ponosa u BiH najavljena na vrijeme…

318

Organizacioni odbor Parade ponosa u BiH, koja bi se trebala održati 08.09. oglasio se saopćenjem za javnost u kojem podsjećaju da je ova povorka nadležnim institucijama “najavljena još 1. aprila”.

“Od prvog aprila do danas, organizatori/ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija. Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori/ce smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa. U dosadašnjem periodu smo dobili/e nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa”, istaknuto je u saopćenju.

Podsjećaju da je Bh. povorka ponosa “mirni skup građana i građanki”, koji su institucije Kantona Sarajevo dužne obezbijediti prema već spomenutom zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma “Merlinka” 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno surađivati sa institucijama Kantona Sarajevo. Već naredne sedmice namjeravamo s Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom nastaviti dogovore kako bi Bh. povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva – stoji u saopštenju za javnost.

(StarMo)