Naslovnica Život Organizacija: Tragovi nervnog agensa u krvi Navalnog

Organizacija: Tragovi nervnog agensa u krvi Navalnog

186
foto: agencije - ilustracija

Berlin — U uzorcima krvi uzetih od ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog pronađeni su tragovi nervnog agensa novičok, saopšteno je danas iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV).

U saopštenju se navodi da su biomarkeri u krvi i urinu Navalnog “sličnih strukturnih karakteristika kao otrovne hemikalije iz porodice novičok”, prenose bh. mediji, pozivajući se na agenciju Srna.

Slične rezultate ranije je objavila Njemačka, gdje je Navalni bio liječen nakon što se razbolio tokom leta avionom u Sibiru 20. augusta.

Berlin je od OPCV zatražio da uzme uzorke od Navalnog i da ih ispita nakon što su njemački ljekari došli do zaključka da je otrovan novičokom.

Administracije zapadnih zemalja optužuju Moskvu da je odgovorna za trovanje Navalnog, što Rusija negira i izražava sumnju da je političar otrovan.

Britanska delegacija iz OPCV-a saopštila je da ne postoji sumnja da je nervni gas novičok upotrebljen u trovanju Navalnog i da upotreba zabranjenog hemijskog oružja izaziva zabrinutost.

(StarMo)