Naslovnica Mostar Orbanov sekretar donio novčanu donaciju za Sabornu crkvu u Mostaru

Orbanov sekretar donio novčanu donaciju za Sabornu crkvu u Mostaru

148

Mostar — Državni sekretar za vjerska i nacionalna pitanja u Kabinetu premijera Republike Mađarske, Mikloš Šoltes, posjetio je danas “srpsku zajednicu u Mostaru” i obišao gradilište Saborne crkve Svete Trojice za čiju obnovu je uručio donaciju Vlade Mađarske od 66. 000 eura – piše Top portal.

Šoltes je izjavio da Mađarska “ima dobre odnose sa srpskim narodom u Srbiji, ali i van Srbije”.

”Srbi u Mađarskoj, kao nacionalna manjina, imaju crkve, škole, kulturne institucije, koje podržavamo. Nama Mađarima je jako važan mir na Balkanu. Zbog toga je važno i da imamo dobre odnose sa svim narodima na Balkanu. Stoga želimo da ojačamo saradnju i sa srpskom zajednicom, zato mi je drago da sam u Mostaru”, kazao je državni sekretar Šoltes.

On navodi da Mađarska “želi donirati sredstva za obnovu Saborne crkve”, kako je pomogla i hrvatsku zajednicu u izgradnji studentskog doma „Dompes“. Spremni su uspostaviti saradnju i na području kulture i obrazovanja – kaže mađarski zvaničnik.

”Svjesni smo da naša donacija nije dovoljna za obnovu Saborne crkve, ali nastojimo da i Mađarska učestvuje u obnovi zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom. Možda je simbolično, ali prije 25 godina upravo mađarski vojnici su pomogli u obnovi Staroga mosta u Mostaru”, naglasio je.

Šoltes je dodao da će pokrenuti inicijativu za saradnju srpske zajednice u Mađarskoj sa srpskom zajednicom u Mostaru na obrazovnom i kulturnom polju.

„Srpska omladina iz Mađarske ima priliku da ode u Srbiju, ali bilo bi takođe važno da se sreću sa srpskim zajednicama na drugim mjestima. Bilo bi nam jako drago da i srpska omladina iz Mostara ostvari posjete Mađarskoj, to bi bio dobar primjer saradnje i pomoglo bi u očuvanju identiteta”, naveo je Šoltes.

On je naglasio da je jako “važno da sarađuju hrišćanske zajednice, ali da se moraju poštovati i druge vjere”.

(StarMo)