Naslovnica Politika Orban potjerao ambasadore skandinavskih zemalja

Orban potjerao ambasadore skandinavskih zemalja

438
Viktor Orban

Budimpešta — Budimpešta je danas opozvala ambasadore iz pet nordijskih zemalja koje optužuje za lažne informacije o Mađarskoj, nakon što su te zemlje izrazile zabrinutost po pitanju demokratije usled većih ovlaštenja vlade Viktora Orbana tokom pandemije korona virusa.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je u saopštenju napao vlade Islanda, Švedske, Danske, Norveške i Finske, optužujući ih za “širenje lažnih informacija”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mađarski parlament je 30. marta usvojio kontroverzan zakon, koji omogućava premijeru Orbanu da upravlja zemljom dekretima tokom vandrednog stanja, uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Nakon brojnih kritika međunarodne zajednice, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović je istakla da vanredno stanje “neodređenog trajanja i bez ikakve kontrole ne pruža garancije da će biti poštovani osnovni principi demokratije i da će ograničavanje osnovnih ljudskih prava biti proporcijalno prijetnji kojoj bi trebalo da se suprotstavi”.

Šefovi diplomatije pet nordijskih zemalja su 6. maja izrazili zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj, navodeći da “pravna država treba da prevlada čak i u vanrednoj situaciji”.

(StarMo)