Naslovnica Politika Orban otvoreno podržao Dodika: Ponosan sam na naše prijateljstvo!

Orban otvoreno podržao Dodika: Ponosan sam na naše prijateljstvo!

108
Viktor Orban

Budimpešta — Mađarski premijer Viktor Orban otvoreno se umiješao u izborni proces u Bosni i Hercegovini uputivši u četvrtak poruku kojom podupire sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poznatog po protuzapadnim stajalištima i bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U video poruci, koju je objavio RTRS, Orban nije niti spomenuo BiH kao državu, a naveo je kako RS u nedjelju očekuju izbori koji su važni i za Mađarsku kao i za cijelu regiju. Kazao je kako dobro poznaje “predsjednika” Dodika opisavši ga kao dobrog prijatelja Mađarske i Mađara.

“Ponosan sam na naše prijateljstvo. U njemu sam upoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma i koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda. Oduvijek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće sarađivati sa njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to”, izjavio je Orban zazivajući pri tom Božji blagoslov “za sve Srbe na Balkanu”.

Sadašnji mađarski premijer ranije je najavio kako će njegova vlada blokirati svaki pokušaj da se na nivou EU uvedu sankcije Dodiku stalnog osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i prijetnjama secesijom RS.

(StarMo)