Naslovnica BiH Optužnice protiv čelnika OSA-e

Optužnice protiv čelnika OSA-e

365
Osman Mehmedagić

Sarajevo — Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića (1962.), direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), i Muhameda Pekića (1991.), rukovoditelja Odsjeka za cyber-sigurnost OSA-e BiH.

Mehmedagić i Pekić se terete da su, tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e BiH u svrhe privatnih i osobnih interesa, a kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

– Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog da se za Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

(StarMo)